Home Menu Blog Údržba oken je nejvhodnější na jaře

Údržba oken je nejvhodnější na jaře

8.4.2024
Údržba oken je nejvhodnější na jaře

Dali jsme u nás v Okna&Co. hlavy dohromady a nachystali pro vás, naše klienty a obchodní partnery, stručný, ale užitečný manuál k údržbě oken. Pokud by vám bylo něco nejasné, ozvěte se nám, rádi poradíme. A pokud byste chtěli údržbu oken od nás, žádný problém!


Proč zrovna na jaře?

Zima je obecně pro okna nejnáročnější období, proto se jaro logicky nabízí. Navíc ho máme všichni spojené s jarním úklidem, kdy se na silnicích a chodnících zametá a práší se. A právě přesně po úklidu komunikací a prašných pracích na zahradě je nejlepší se vrhnout na okna. V domácnosti je možné si práci rozdělit. Nejdříve může začít muž údržbou oken a po něm celý proces žena jejich mytím – ale určitě to není pravidlo, každý je šikovný na něco jiného.

Co když okno „drhne“?

Varovným znamením je, když křídlo okna dolehne na jeho rám a drhne (nejčastěji ve spodní části). Pokud si něčeho takového všimnete, je už na seřízení okna nejvyšší čas. Ideální by sice bylo činit seřizování oken průběžně, dříve než drhnutí nastane, ale není v silách dnešního člověka myslet na všechny drobné detaily ve svém obydlí.

Známé lidové přísloví, které díky nám zdomácnělo i za hranicemi okresu říká:


Větrat a mazat!

Protože ten, kdo maže a větrá, prodlužuje životnost oken i sebe až do aleluja. :-)

Jak na seřizování oken?

Seřízení oken vypadá obtížněji, než se zdá, ale vyžaduje pečlivost a opatrnost. Seřízení provedete pomocí imbusového klíče (obvykle 4milimetrového), jímž štelujete seřizovací šrouby v horním, respektive dolním závěsu, přičemž seřizujete křídlo vůči rámu. Nezapomeňte na to, že horní závěs je třeba seřizovat v otevřené poloze.

Co dělat pro plynulé otvírání?

Doporučujeme mazat alespoň 1× ročně – a to právě při jarním čistění. Předtím je velmi rozumné vysát vysavačem prach, osvědčilo se nám to víc než ho utírat mokrým hadrem. Tím zabráníme tomu, aby se na prach nedávalo rovnou mazivo. Jinak půjde otvírání ztuha, vydřou se rohové převody a prasknou. Uzávěry a uzavírací čepy je dobré promazat technickou vazelínou. A co se týče promazávání, tak stačí do všech vodících drážek kápnout pár kapek oleje. Nakonec několikrát otočte klikou do všech možných poloh, dokud nebude olej rovnoměrně rozprostřen.

Jak se postarat o těsnění oken?

I gumové těsnění oken e dobré jednou ročně ošetřit. Postačuje po celém obvodu okenního křídla omýt těsnění saponátem a ideálně natřít silikonovým olejem či glycerinem (my máme raději glycerin). Tak zařídíte dlouhou životnost a funkčnost těsnění. Pokud je těsnění poškozené nebo dokonce vytržené, je potřeba jej vyměnit.

Na co ještě nezapomenout?

  1. Pozor na Savo, ale i jiné podobné přípravky obsahující chlór, které se používají proti plísním, ty oknům příliš nesvědčí. Když chlórová pára kondenzuje na kování, porušuje tím povrchovou úpravu – a kování pak rychle rezne.
  2. Když mrzne, je nejlepší větrat plným otevřením okna, ne jenom na ventilačku, aby se v rámech a na kování tolik nesrážela vlhkost.
  3. Může se stát, že bude potřeba vyčistit malá zákoutí, kam přes zimu mohl nalézt hmyz. Proto důsledně vytřete rámy i u oken, které běžně nepoužíváte, aby se hmyz na jaře nemnožil.
  4. Máte-li okna v blízkosti řepkových polí či jiného silného zdroje prachu (prašná cesta, železnice či těžba nerostných surovin), budete bohužel muset čistit a ošetřovat okna častěji.

Seřízení oken můžete provést dle návodu níže, nebo se na nás neváhejte obrátit na servis@OknaCo.cz

Máte nějaký dotaz?

Zobraz modal okno validace
Jméno a příjmení: *
E-mail: *
Telefon: *
Doplňující informace:
* - Takto označené položky je nutné vyplnit